resepi kambing masak kicap
Bahan-bahan ( 6 org mkn )
- 1kg daging kambing
- *1 sudu teh jintan manis
- *1 btg kulit kayu (ketuk sikit)
- *2 kuntum bunga cengkih (ketuk sikit)
- *5 kuntum bunga lawang
- *1 biji bwg besar
- *2cm halia
- *2 biji bwg putih
- 2 sudu besar cili giling/mesin
- Kicap
- 2/3 sudu air asam jawa
- sedikit gula merah
- Garam & kunyit
Cara-cara
- Potong daging kambing mengikut kesesuaian anda. Bersihkan.
- Mesin/blendkan semua bahan bertanda (*). Gaulkan daging kambing tadi bersama dengan garam kunyit, bahan blend, cili mesin dan kicap. Perapkan selama 30 minit
- Panaskan minyak untuk menumis (2/3 sudu). Tumis bahan perap tadi. Kacau rata kemudian tutup periuk sekejap.
- Masukkan air asam jawa dan tambahkan air jika perlu untuk melembutkan daging tersebut. Bila daging dah lembut, masukkan gula merah. Masak sekejap. Siap untuk dimakan.
- Campuran rempah2 tadi akan membantu menghilangkan 'bau' kambing bagi mereka yg tak suka bau kambing.
No comments:
Post a Comment